Demo Software Akaun

Play Video

Adakah anda tercari-cari software atau sistem untuk anda rekod jualan, uruskan akaun, kawal kos dan duit bisnes anda supaya tidak bocor?

Atau anda ada masalah cukai yang belum berbayar, dan ingin mendapatkan pinjaman bank dengan mudah?

Apa Itu Niagawan?

Niagawan adalah sistem akaun yang membolehkan anda buat semua ini tanpa ada background account yang mendalam..

Selain rekod jualan anda setiap hari, adalah penting untuk anda memantau kos, perbelanjaan  dan duit keluar dari bisnes supaya  anda sentiasa ada cukup duit untuk menjalankan bisnes. Ini dinamakan Cash Flow tidak lagi tersangkut-sangkut.

Masalah ini bukan setakat banyak terjadi pada bisnes yang baru sahaja nak up, tapi untuk bisnes yang dah lama, kerana lagi banyak jualan, lagi banyak perbelanjaan. Sekali terlepas pandang, maka bisnes kita akan start rugi tanpa kita sedari.

Kami faham anda mungkin belum lagi buat akaun yang proper sebelum ini, atau anda outsource kepada accountant untuk buatkan sahaja. Berbanding dengan outsource, kelebihan keep track akaun anda sendiri adalah anda sentiasa dapat memantau duit anda dengan lebih kerap, lebih hati-hati menguruskan duit, dan guna laporan akaun untuk tujuan marketing bagi naikkan sale anda.

Izin saya demo secara ringkas.

Opening Balance

Di sini, pertama sekali, anda perlu decide bila tempoh perakaunan yang anda nak mula rekod dengan Niagawan. Contoh, Jan 2019. Sebagai opening balance, anda masukkan baki duit dalam bank, atas tangan, dan juga asset dan liability yang sedia ada seperti stok, hutang dan sebagainya.

Selepas siap, anda boleh teruskan dengan rekod jualan anda terima setiap hari dari pelanggan.

Kegunaan Invois Jualan

Lain bisnes lain cara anda boleh rekod jualan anda. Untuk bisnes trading, atau bisnes secara online, anda boleh terus gunakan invois jualan. 

Kelebihan guna invois jualan adalah anda akan dapat rekod butir-butir belian pelanggan seperti apa produk yang dibeli, maklumat pelanggan seperti phone dan email, alamat penghantaran, bayaran mereka, dan juga sudahkah produk ini sudah dihantar? Jika ya, sistem akan automatically tolak stok dari inventori.

Capture Customer Database

Setiap sale invoice yang anda rekod dengan Niagawan, sistem akan capture sebagai customer database, dan menjana laporan jualan untuk anda guna bagi tujuan marketing seperti Facebook Ads nanti. Best ke best?

Sale invoice boleh juga guna untuk bisnes jenis servis seperti contractor, photography, catering, printing dan sebagainya.

Rekod Ringkasan Jualan

Untuk bisnes jenis restoren, makanan, atau anda ada mesin cashier yang lain, anda boleh juga guna Niagawan. Anda hanya perlu keyin sale setiap hari dalam buku tunai. Maka, anda akan dapat memantau dengan tepat, jumlah duit yang anda terima setiap hari, sama ada sudah masuk ke dalam bank ke, atau baki berapa lagi tinggal atas tangan.

Rekod Perbelanjaan

Berkaitan dengan perbelanjaan. Banyak kali, kalau anda berniaga secara tunai, anda akan guna tunai tersebut untuk terus beli barang, bayar upah, isi minyak, dan kadang kali terguna untuk tujuan peribadi. Sebab ini lah, sangat penting untuk anda simpan setiap resit dan kemudian key-in dalam Buku Tunai sebagai perbelanjaan. 

Duit yang baki pula kalau transfer ke bank, macam mana nak rekod kan? Ramai tidak rekod dengan tepat, maka itu lah terjadinya terguna duit bisnes dan duit bocor di situ.

Urus Stok dan Inventori

Selain perbelanjaan, anda boleh uruskan belian stok dan inventori dalam Niagawan. Masukkan semua senarai produk yang ada dan juga kuantiti stok yang ada, anda akan dapat pantau baki stok, kenalpasti stok mana yang laju dan elak daripada terlebih order stok yang tak jalan.

Bagus kan?

Bagi Staf Yang Buat

Sebenarnya, anda tak perlu buat semua ini dengan sendiri. Anda boleh bagi staf anda buat sahaja semua kerja rekod-rekod data entry ini, bagi mereka issue invois jualan, key-in perbelanjaan dan buat filling untuk anda. 

Baca Laporan Akaun

Anda sebagai bisnes owner, hanya perlu pantau laporan akaun seperti Cash Flow untuk faham ke mana aliran duit setiap bulan. Tengok juga penyata untung rugi (PNL) supaya anda tahu bisnes anda untung atau rugi dari bulan ke bulan. Dan laporan lain seperti Balance Sheet, Trial Balance dan General Ledger, anda boleh guna terus untuk hantar kepada auditor bila sampai masanya untuk buat audited report nanti.

Sebagai Premium Client

Jadi ini adalah ringkasan tentang sistem Niagawan. Disebabkan bisnes lain, cara buat akaun adalah lain, kami akan guide anda dengan video tutorial, dan juga sesi 1-1 melalui platform zoom untuk bantu anda setup semua ini secara step-by-step. Dan setiap bulan, kami akan bantu untuk semak akaun anda sama ada ianya dibuat dengan betul ke tidak. 

Selepas siap setup akaun, staff anda boleh buat semua data entry dengan senang bisnes akan berjalan dengan lebih lancar, lebih efisien, dan lebih untung. Tiada lagi masalah duit sangkut dan sebagainya.

Sesi Group Coaching

Lagi satu,  jika anda jadi Premium client, anda akan dapat sesi group coaching bersama saya setiap bulan untuk belajar topik-topik yang lebih advance, khas untuk bisnes owner. 

Contoh, mcm mana anda nak kawal kos, kurangkan kos, pembaziran terjadi kat mana, mcm mana nak senang lulus pinjaman bank, cara kurangkan cukai, dan juga strategi untuk naikkan jualan tanpa melibatkan kos pemasaran yang mahal. 

Dapatkan Consultation Percuma

Last sekali, saya harap anda boleh ambil tindakan segera untuk fix kan masalah kewangan bisnes anda sekarang. Just follow link di bawah untuk dapatkan akaun Niagawan anda sekarang, sama ada Basic atau pun Premium. 

Tapi jika anda tidak pasti sistem Niagawan ini sesuai ke atau tidak untuk bisnes anda,  dapatkan free consultation daripada team kami. Team akan kaji dan fahamkan bisnes anda terlebih dahulu dan berikan cadangan yang sesuai kepada anda. 

Saya jumpa anda lagi.

 

Tak Pasti Sesuai Ke? Dapatkan Consultation Percuma​

Untuk kami memahami keperluan anda dan beri cadangan bagaimana Niagawan dapat manfaatkan bisnes anda.