fbpx

Cara Untuk Semak Baki Bank di Sistem Niagawan

Cara Untuk Semak Baki Bank di Sistem Niagawan

Selepas dah rekodkan jualan ,belian dan perbelanjaan , bagaimana untuk kita semak sama ada akaun Niagawan kita ini betul atau pun tidak ?

Terdapat dua step penting untuk semak akaun Niagawan iaitu :

Step Pertama

– Menu > Account Report
– Pilih Cash Book

– Pilih sumber yang terlibat seperti (bank atau tunai)
– Lihat pada balance B/F forward to next.


Step Kedua

– Lihat pada statement bank.
– Balance B/F forward to next yang terdapat dalam sistem perlu sama seperti yang ada dalam statement bank.

************************************

Cara semak jika baki dalam Niagawan tidak sama seperti dalam statement bank . 

1. Terdapat dua fungsi untuk lihat dalam Niagawan :-

a) Cash Book Statement


b) Bank Reconciliation


NOTA : Boleh klik pada tanda ✔️  tersebut , kemudian akan appear tarikh jika sama seperti dalam statement bank , boleh click pada clear dan amount akan menjadi 0.00

Di bawah merupakan link nota tentang bank reconciliation :

https://niagawan.freshdesk.com/support/solutions/articles/47000798608-macam-mana-nak-dapatkan-bank-reconciliation-dalam-sistem-niagawan-

Fungsi kedua-dua nya adalah sama iaitu untuk semak semula dan pair atau tally kan dengan bank statement kita.


2. Cari tarikh dari bila tarikh dan amount tersebut tidak sama :-

a) Lihat pada Cash Book Statement / Bank Reconciliation

b) Pilih sumber yang terlibat

c) Untuk lebih mudah boleh pilih satu bahagian dulu seperti debit atau kredit.
d) Lihat tarikh dan amount dalam system sama tak dengan dalam statement bank. Jika sama boleh tick pada statement.
e) Jika tidak sama , terkurang atau terlebih boleh diedit , tambah dan juga padam pada bahagian cash book.


Boleh rujuk video live kelas berkenaan tajuk ini pada link yang diberikan : 

https://www.facebook.com/zara.niagawan/videos/357818412025598/

Bawa saya ke tutorial
Hubungi Kami

Masih ada pertanyaan? Support team sedia membalas

Sesi Zoom Class Percuma

Niagawan Plus

Pelajari lebih lanjut berkaitan fungsi ringkas dan quick start dalam menggunakan Niagawan Plus

Daftar

Niagawan Palm

Pelajari fungsi ringkas dalam niagawan Palm dan cara untuk rekod dan pantau sale report.

Daftar
Baca juga
Scroll to Top
Dapatkan Combo Niagawan Plus + Palm Sekarang!

JIMAT SEHINGGA RM 97

*Tertakluk kepada terma dan syarat