Cara Tambah Username Untuk Staff

Play Video

Cara tambah username untuk staff anda atau pengguna user-user yang lain.

Dalam Niagawan, anda boleh create username yang lain untuk staff anda supaya mereka boleh key in sale invois atau expenses.

Pada satu masa, hanya satu user sahaja yang boleh login ke dalam akaun Niagawan anda.

Kalau someone log in di tempat lain atau deat laptop dia, akaun anda akan di log out. Ini adalah untuk tujuan security

Dan user ini adalah untuk company yang sama sahaja. Bukan create username untuk user company lain.

Pesanan saya adalah sangat penting jangan ceate user untuk akses Niagawan untuk stokis dan ejen anda kerana ini adalah sistem akaun bukan sistem stokis

Kalau anda create untuk stokis dan ejen anda, mereka akses akaun anda, mereka issue invois suka hati dan akibatnya akaun anda akan jadi sangat-sangat messy.

So pesanan saya ini hanya untuk kegunaan internal sahaja.

Pergi ke bahagian User/Tetapan dan anda nampak dekat siini kita ada 2 user so anda boleh klik ikon (+) dan masukkan username yang anda nak.

Anda tak boleh create user yg sedia ada sebab ini digunakan oleh company lain.

Kata laluan anda boleh apa apa sahaja status anda nak setkan aktif atau suspend. Jenis akses ini penting samada admin atau normal.

Admin atau normal maksudnya sale invois yang dimasukkan oleh user lain dan dia boleh tengok tapi kalau untuk normal dia hanya boleh tengok rekod dan juga customer database yang dimasukkan oleh dia sendiri.

Ini adalah untuk mengelakkan kadangkala anda ada sales team yang ramai-ramai anda tak nak sales person 1 pergi kacau data atau sales rekod orang lain.

Normal user ianya perlu bayaran yang dimasukkan dalam sale invoice perlu di approve oleh admin baru ianya akan sah. Ini adalah satu control yang sangat kerap digunakan.

Mari kita set dengan senang, di tepi ini anda boleh set sahaja apa fungsi yang you nak bg dia akses.

Kita just akses fungsi sale sahaja, kos jualan anda tak mau dia tgok tak payah dan yg ini beian stoka nda tak mau bagi dia tgok tak payah bg dia set. Untung pon xnak tgok.

User dan pengguna jangan set sbb kalau dia set dia boleh akses kepada setting ini. Just bg dia akses ini sudah ckup.

Untuk akaun staff mungkin anda nak set buku kira kira supaya dia boleh update expenses. Up to you. Lepas  siap just klik simpan.

Lepas log in  anda akan nampak fungsi ini sahaja. Macam ini sahaja anda boleh create username untuk staff anda dengan menggunakan Niagawan.

Video Tutorial

Tak Pasti Sesuai Ke? Dapatkan Consultation Percuma​

Untuk kami memahami keperluan anda dan beri cadangan bagaimana Niagawan dapat manfaatkan bisnes anda.
Scroll to Top